Skip to main content

Η ψήφος σου είναι σημαντική – Αξιοποίησέ την για να αλλάξεις τη δική σου ζωή.

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με την ευκαιρία των ευρωπαϊκών εκλογών.

Στην Ελλάδα οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Με βάση την αρχή της αναλογικότητας, η χώρα μας εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.  

Είναι μια μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορούμε όλοι να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πάντα σημαντικό να ψηφίζουμε, σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας για θέματα που μας αφορούν όλους.

Ίσως είναι εύκολο να ξεχνάμε πόσο επηρεαζόμαστε από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους που μας επηρεάζουν όλους: μεγάλες χώρες και μικρές κοινότητες, ισχυρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο.

Η νομοθεσία της ΕΕ εστιάζει σε θέματα που είναι σημαντικά για όλους μας: το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομία, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα. Στις μέρες μας, κάθε σημαντικό εθνικό θέμα έχει επίσης μια ευρωπαϊκή διάσταση.

Η ψήφος σου θα καθορίσει ποιοι ευρωβουλευτές θα σε εκπροσωπούν γράφοντας νέους κανόνες, αλλά και θα επηρεάσει την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αποφάσεις αυτές θα διαμορφώσουν την καθημερινή ζωή τη δική σου και όλων μας.

Αξιοποίησε την ψήφο σου για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις γύρω μας

Σε έναν ολοένα πιο σύνθετο, ασταθή και διασυνδεδεμένο κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία μόνη της. Η αντιμετώπιση των πολυάριθμων προκλήσεων με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι δεν είναι αμελητέο καθήκον —ψηφίζοντας, μπορείς να επηρεάσεις προς ποια κατεύθυνση θα γίνει αυτό.

Αξιοποίησε την ψήφο σου για να υπερασπιστείς τη δημοκρατία

Η δημοκρατία δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Είναι συλλογικό επίτευγμα το οποίο πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε.

Η δημοκρατία ξεκινά από τους πολίτες: δίνουμε το έναυσμα ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται επηρεάζουν τη ζωή μας. Εάν δεν συμμετάσχουμε, δεν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας από τη μία, ενώ από την άλλη και η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία αποδυναμώνεται και οι αξίες της χάνουν το νόημά τους.

Όσο περισσότεροι ψηφίζουμε, τόσο περισσότερη δύναμη έχουμε ως δημοκρατία.

«…μόνοι ημείς τον μη μετέχοντα τώνδε, ουκ απράγμωνα νομίζομεν είναι, αλλ’ αχρείον», έγραψε ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα ένα απ’ τα σημαντικότερα κείμενα του παγκοσμίου πολιτισμού. Αυτό είναι η ψυχή της Δημοκρατίας: Αχρείος, δηλαδή άχρηστος, αυτός που δεν μετέχει «τώνδε», δηλαδή στα κοινά. Ο πολίτης, δηλαδή, δεν ιδιωτεύει. Ο ιδιώτης είναι αυτό που στην αγγλική πέρασε ως… ο ηλίθιος (idiot)! Και ναι, καθόλου έξυπνο δεν είναι να αφήνει κανείς τους άλλους να αποφασίζουν για τη δική του ζωή, για το μέλλον του, για την παιδεία του, για το περιβάλλον, για την αγροτική πολιτική, για τους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης, για όλες τις καθημερινές συνθήκες, αλλά και για τις μεγάλες προκλήσεις των δεκαετιών που έρχονται.

Στη χώρα μας είναι εύκολη λύση να μετατρέπουμε την ΕΕ στον αποδιοπομπαίο τράγο και να ρίχνουμε κάθε φορά τη λίθο του αναθέματος, ξεχνώντας ενίοτε ότι κινούμαστε σε δρόμους που κατασκευάστηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια, εργαζόμαστε σε επιχειρήσεις που υπάρχουν χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παράγουμε χάρη στην κοινοτική επιδότηση.

Ναι, η Ευρώπη έχει κάνει πολλά σφάλματα. Και όχι, δεν είναι το ιδανικό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν και ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν.

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η μόνη απευθείας εκλεγμένη διακρατική συνέλευση στον κόσμο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευθύνη των πολιτών είναι να επιλέξουμε τους αντιπροσώπους που θα μπορέσουν πράγματι οδηγήσουν την Ευρώπη μπροστά….

 

Leave a Reply