Skip to main content

Αθλητικός Σύλλογος ΤΡΙΤΩΝ

Διεθνείς διακρίσεις και διοργανώσεις που προβάλουν το Αγρίνιο απ’ τον Τρίτωνα

Αθλητικός Σύλλογος ΤΡΙΤΩΝ

Διεθνείς διακρίσεις και διοργανώσεις που προβάλουν το Αγρίνιο απ’ τον Τρίτωνα, …αλλά ο Δήμος, που κατάφερε να χάσει Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι για το 2024, απλώς δεν ασχολείται!

Με έδρα την Δογρή Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου, ο Τρίτων έχει από συστάσεώς του, το 2012, επιδοθεί σε μια συστηματική προσπάθεια προβολής της ευρύτερης περιοχής, με διοργανώσεις και δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό και αναπτύσσουν νέα δημιουργικά πεδία όχι μόνο για τη νέα γενιά, αλλά συνολικά για τον τόπο μας.

Σκοπός του Τρίτωνα είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες, η ανάδειξη, η ανάπτυξη και η προβολή του μοναδικού φυσικού τοπίου της Λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής και η ανάπτυξη αγάπης, ενδιαφέροντος και ενασχόλησης με τον αθλητισμό ατόμων όλων των ηλικιών.

Οι επιτυχίες, ιδιαίτερα στο Θαλασσίου Σκι και στο Wakeboard, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, είναι πολλές και σημαντικές. Ο σύλλογος προωθεί επίσης το Τρίαθλο, την Τοξοβολία, την Κωπηλασία, την Αναρρίχηση.

Θα ανέμενε κανείς, αν μη τι άλλο, ο Δήμος Αγρινίου να έχει αγκαλιάσει τον Τρίτωνα. Άλλωστε, είναι το στοιχείο του νερού, είναι ο Αχελώος και η Τριχωνίδα το μεγάλο πλεονέκτημα του Δήμου, είναι η ταυτότητά του, είναι η ψυχή του. Πολλά και σημαντικά είναι αυτά που ο Δήμος είχε το ιερό καθήκον να πράξει, αλλά φευ, θριάμβευσαν και σε αυτή την περίπτωση άλλες λογικές.

Το γεγονός ότι ιδρυτής -μεταξύ άλλων- και πρόεδρος στον Τρίτωνα είναι ο Κώστας Πιστιόλας, εξηγεί ίσως τη στάση του Δήμου Αγρινίου. Σημειώνουμε μόνο ότι ο μικρός, ορεινός και μειονεκτικός Δήμος Θέρμου, με τα πενιχρά του οικονομικά που ουδεμία σχέση δεν έχουν με τον εύρωστο Δήμο Αγρινίου, είναι σταθερός υποστηρικτής του Τρίτωνα. Ο μικρός Δήμος Θέρμου είναι εκεί. Στηρίζει, προβάλλει, συμμετέχει, κάνει αυτό που οφείλει για την Τριχωνίδα και τις προοπτικές της περιοχής. Ο μεγάλος Δήμος Αγρινίου, απλά επέλεξε να απουσιάζει από κάθε υγιή προσπάθεια.

Και το λέμε αυτό διότι ο Δήμος Αγρινίου δεν είχε απολύτως καμία συμμετοχή και δεν επέδειξε την παραμικρή διάθεση υποστήριξης στα 11 κύπελα TRICHONIAN που πραγματοποιήθηκαν τα χρόνια αυτά, προβάλλοντας την πόλη στο πανελλήνιο και όχι μόνο.

Δεν είναι, όμως, μόνο ότι περιορίστηκε στο να απουσιάζει ο Δήμος Αγρινίου, αλλά (πόσο προσβλητικό για όσους το σκέφτηκαν!!!) όταν ο Τρίτων διοργάνωνε τα κύπελα Τριχωνίδας ή και Πανελλήνια wakeboard ή τρίαθλο,  την ίδια ακριβώς ημέρα και  στιγμή ο Δήμος διοργάνωνε ποδηλατάδες στο κέντρο της πόλης ή και τον ημιμαραθώνιο Μ. Κούσης, κλείνοντας την οδική πρόσβαση προς τη Δογρή, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι αθλητές των ομίλων που διέμεναν στα ξενοδοχεία της πόλης και να μην μπορούν να μετακινηθούν προς την Τριχωνίδα.

Να σημειωθεί ότι οι αγώνες αυτοί εγκρίνονται στο καλεντάρι των Ομοσπονδιών από το προηγούμενο έτος, άρα πολύ νωρίτερα από τον όποιο event …τελείως συμπωματικά (!) αποφάσιζε κάθε φορά να διοργανώσει η Δημοτική Αρχή.

Περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε πως ενώ για τον Τρίτωνα δεν υπήρξε ποτέ η πολυτέλεια της ελάχιστης έστω στήριξης, αβίαστα ο Δήμος ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για απίθανες ακόμη «πολιτιστικές» εκδηλώσεις….

Ενδεικτικό της πλήρους αδιαφορίας και της συστηματικής απαξίωσης του ναυταθλητισμού σε μια πόλη που όφειλε να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον τομέα, είναι η απώλεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι για το 2024.

Το Παγκόσμιο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη λίμνη Στράτου, στο Αγρίνιο, 3-8 Σεπτεμβρίου 2024, με περίπου 1.000 αθλητές, προπονητές και μέλη της διατράνωσης να μένουν στην περιοχή για τουλάχιστον 15 ημέρες. Το Αγρίνιο θα βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Χρειαζόταν μόνο η επέκτασης της νησίδας στη λίμνη Στράτου, όπως ζητούσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία, ανταποκρινόμενη θετικά στο χρόνιο αίτημα του Τρίτωνα και άλλων φορέων, για διεθνείς διοργανώσεις στον Αχελώο.

Τι έκανε ο Δήμος για αυτή την τόσο σημαντική προοπτική; Ότι κάνει συνήθως: αδιαφόρησε!

Ξέχασε να ορίσει την επιτροπή παρακολούθησης των έργων που η Ομοσπονδία ζήτησε (επέκταση νησίδας), κρύφτηκε πίσω απ’ την Ομοσπονδία και τις δικές της ενέργειες και το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

«…Καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε σαν να μην υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας…», έλεγε ο δήμαρχος στην τελετή ορκωμοσίας. Μόνο που τα όρια τα βάζει ο ίδιος. Και είναι στενά… Ο πήχης πολύ χαμηλά, τα χρώματα ξεθωριασμένα, τα όνειρα θολά. Και οι ευκαιρίες εξακολουθούν να χάνονται, οι δυνατότητες να αγνοούνται, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να μην αξιοποιούνται.

 

Ο Τρίτωνας, ο γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που κατοικεί στον βυθό της θάλασσας, με απογοήτευση και θλίψη παρακολουθεί το κύμα της αναποτελεσματικότητας να παρασέρνει και να συντρίβει κάθε προοπτική.  

Χρέος μας είναι να του αποδείξουμε ότι ετούτη η πόλη αξίζει κάτι καλύτερο. Και απ’ τα χρυσά ανάκτορα των γονιών του, να τον δούμε να χαμογελάει ξανά….

Πρόσφατες επιτυχίες

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Wakeboard, που διεξήχθη στη Σικελία από την 1η έως την 4η Νοέμβριου 2023, η Ελληνική Εθνική Ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση.

Η Θάλεια Πετροπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία  Ο40 Veteran Women, ενώ η Αλεξάνδρα Καββαδά, στην πρώτη της συμμετοχή σε τόσο μεγάλη διοργάνωση, κατέκτησε την 5η θέση, στην κατηγορία U14 Girls.

Πρόκειται για δυο αθλήτριες του Αθλητικού Συλλόγου Αγρινίου Τρίτωνας, που κοσμούν με το ήθος και το πνεύμα τους τόσο το ναυταθλητισμό όσο και τον Τρίτωνα, το μη κερδοσκοπικό αθλητικό σωματείο που εδρεύει στη λίμνη μας, στην υπέροχη Τριχωνίδα που όλοι πασχίζουν υποτίθεται για την ανάδειξή της και που δεκαετίες τώρα αναμένει τα ελάχιστα έστω απ’ όσα μεγαλεπήβολα έχουν εξαγγείλει για αυτή.

Για τις δυο αθλήτριες που στο πανευρωπαϊκό δόξασαν την πόλη, ο Δήμος δεν είχε ούτε βραβεία ούτε ανακοινώσεις ούτε εκδηλώσεις.

Τιμωρεί στο πρόσωπο των δυο αθλητριών τον πρόεδρο του Τρίτωνα, που στις πρόσφατες εκλογές βρέθηκε απέναντί του; Ας απαντήσουν αυτοί που πρέπει….